Festes de Sant Vicent

Festes de Sant Vicent

Sant Vicent

ELS ORÍGENS DE LA TRADICIÓ I EL DILLUNS DE SANT VICENT

L’any 1667 es va construïr a Borriol l’ermita de Sant Vicent Ferrer, que es troba localitzada en el lloc on, segons la tradició, va predicar el dominic l’any 1410. Al costat de l’altar, es conserva la pedra sobre la qual va fer el sermó, que travessa el mur de l’ermita de manera que és visible per la part posterior. Possiblement a partir del record de l’estada de Sant Vicent a Borriol, i de la devoció per aquesta relíquia, va nàixer la romeria que hui en dia encara se celebra el dilluns després de Pasqua, festivitat de Sant Vicent Ferrer. La processó ix de l’església de Sant Bartomeu i recorrent el Camí Vell arriba a l’ermita, on es celebra una missa cantada. Normalment els romers es dispersen dins del recinte sagrat i als masets a esmorzar, fins al migdia, quan la romeria empren de nou el camí de retorn a casa. En arribar a l’inici del Carrer de San Vicent una llarga traca segueix la comitiva i després es crema una mascletà.

L’ERMITA DE SANT VICENT PATRIMONI CULTURAL DE BORRIOL

Cal destacar l’emplaçament a la vora de l’antic camí Vell o Via Augusta, i com a testimoni d’aquest fet són les peces de mil·liari que al voltant d’ella es van trobar, que en l’actualitat s’exposen al Museu d’Història de Borriol.

Es tracta d’una ermita d’estructura senzilla, de reduïdes dimensions i amb una sola nau. A l’interior la decoració és d’estil neoclàssic. Darrere de l’altar, dedicat a San Vicent, es conserva la pedra sobre la que va predicar el sant.

A la façana, sobre l’entrada, hi ha un panell ceràmic amb la imatge del Sant i una dovella de pedra amb la data de construcció de l’ermita gravada (1667).

Adossada a l’ermita està la casa de l’ermità, elevada sobre un porxat amb pedrís corregut i oberta a l’exterior per dos grans arcs de mig punt.

Les cobertes de l’ermita, la capçalera i la casa de l’ermità, són independents i estan realitzades a dos aigües a base de teula.

Per últim l’ermita té una ampla esplanada, avui restaurada, amb l’horteta que pertany a la parròquia, una creu de pedra, un pou construït en 1952 i una font.

LES FESTES DE SANT VICENT DE BORRIOL

Les festes patronals de Sant Vicent de Borriol tenen una programació diversa i variada,  amb activitats culturals, musicals, taurines, esportives, gastronòmiques, etc. Destacant la col·laboració de les diverses associacions culturals de la localitat.

Respecte als actes culturals, es realitzen exposicions, xerrades i tallers infantils, entre els que destaca el taller per realitzar les típiques pilotes de Sant Vicent organitzada per l’Associació Cultural la Botalària.

La música té un paper fonamental en la festivitat. Hi han concerts (destacat el que fa tots els anys la Unió Musical de Lira Borriolenca), cercaviles, discoteques mòbils, etc. A més a més, des de l’any 2017 se celebra la Nit de Cant Valencià pels carrers de la localitat, amb cant tradicional valencià i la col·laboració de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Borriol.

Pel que fa als actes taurins, destaca l’embolada de bou feréstec del dissabte. També hi han exhibicions de vaques, correbous infantils i des del Círculo Taurino s’organitzen exposicions i conferències.

D’altra banda, el respecte i protecció als animals prenen un paper rellevant en la festivitat, de manera que són diversos els actes programats en aquest sentit: la Fira del Gos, la carpa solidària de la protectora d’animals de Castelló, la cursa infantil amb gossos i la Volta Popular amb gos, organitzada pel Club de Caça la Muntanya. També es realitzen altres activitats de caire esportiu, com partides de pilota valenciana al Trinquet Municipal,  Concursos de Coloms organitzats pel Club de Columbicultura, etc.

Respecte als actes gastronòmics, sol haver-hi concurs de coca fullà, i el diumenge se celebra el Certamen Popular de Paelles.