Pintures rupestres i ruta de la Joquera

Pintures rupestres i ruta de la Joquera

La ruta de la Joquera és un recorregut circular que acull nombrós patrimoni cultural i natural durant tot el seu recorregut. El principal atractiu són les pintures rupestres que hi ha a meitat camí, però també assenyalem altres indrets molt rellevants com el poblat ibèric del Tossal de les Forques, la Torreta del Molí o el poblat argàric del Molinàs. A nivell etnològic, les diverses sénies monumentals, les basses de reg, el molí fariner, les assuts i la resta d’elements del patrimoni hidràulic al voltant del riu, completen aquest valuós camí didàctic.

Paleta camí de la Joquera

L’art rupestre llevantí

És un art figuratiu del període post-paleolític que s’estén per tot el Mediterrani peninsular.  Les pintures se solen localitzar en  abrics de poca fondària i, solen estar realitzades amb tintes de tons rojos o negres. La seua temàtica és diversa: escenes de guerra, rituals,  recol·leccions… Destaquen les escenes de caça, en les quals s’assoleix la seua màxima expressivitat. Pel seu valor històric, és un deure de tots garantir la seua conservació.

Una ubicació privilegiada

Les pintures rupestres de la Joquera es troben situades en la riba esquerra del barranc de l’Albaroc, una via de comunicació natural entre la Plana de Castelló i la vall de Borriol. Aquesta ubicació, a 8 km de la costa i a tant sols 2 km del nucli urbà de Borriol, fa d’elles el conjunt d’art rupestre llevantí més pròxim a la Mediterrània i un dels millors comunicats i de fàcil accés de les comarques de Castelló.

Abric de la Joquera
Abric de la Joquera
L’interior de l’abric

El conjunt pictòric de la Joquera representa una mostra d’art llevantí agrupat en un únic panell, on es pot identificar fàcilment una figura humana d’11 cm d’alçada, pintada en tons vermellosos. Aquesta figura correspon a un caçador guarnit amb un arc en la mà esquerra i un tocat de plomes al cap.

A la seua dreta, una mirada atenta encara podrà distingir algunes taques rogenques més, que el seu descobridor va interpretar com les parts posteriors d’un animal i d’un segon caçador. Molt probablement, en origen, es tractara d’una escena de caça on diversos individus perseguiren un grup d’animals.

Arquer de la Joquera
Arquer de la Joquera
Joan Baptista Porcar

Les pintures foren descobertes l’any 1930 per Joan Baptista Porcar, pintor i arqueòleg castellonenc (1889-1974),  en la paret lateral d’una balma formada per grans blocs de rodé. Tres anys més tard ,va donar a conèixer la troballa amb la publicació dels seus calcs en el Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura.

Des de llavors, les pintures de la Joquera, també anomenades de l’Albaroc per la seua situació geogràfica més exacta, han estat visitades per nombrosos investigadors i curiosos fins arribar a convertir-se en un dels símbols d’identitat del municipi de Borriol. L’any 1998 van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, com a mostra excepcional de l’art rupestre de l’arc mediterrani de la Península Ibèrica.

Joan Baptista Porcar
Joan Baptista Porcar, descobridor de les pintures
Itinerari natural

L’itinerari proposat per visitar les pintures es realitza a través del camí de la Joquera, un vial històric que s’endinsa en el barranc de l’Albaroc i permet al visitant gaudir del patrimoni natural, format per un bosc mediterrani de pins i un sotabosc amb espècies com el romer, el timonet, la saborija, el baladre, el coscoll o el bruc, així com garroferes, testimoni d’aquest cultiu tradicional.

Itinerari 1

 

A nivell natural, trobem la ruta de flora, fauna i geologia dels elements més significatius durant tot el camí. Així, en els panells ubicats en el recorregut del camí de la Joquera, que estan en edició bilingüe castellà i valencià, també podem observar el nom científic de les plantes i dels animals, així com la traducció a les llengües anglesa i francesa.

 Itinerari 2

Una vegada realitzada la visita es pot completar la ruta tornant a Borriol per l’antic camí de la Coma.  Aquest transcorre en un bon tram pel marge dret del riu de Borriol, amb un recorregut que s’acompanya d’importants restes del patrimoni arqueològic i etnològic, com el jaciment ibèric de les Forques o la Torreta, vestigi d’un molí fariner medieval.