Festes de Sant Bartomeu i Sant Roc

Festes Patronals de Sant Bartomeu i Sant Roc

Sant Bartomeu

Són les festes en honor als patrons de Borriol, amb uns orígens de caràcter religiós i agrari (èpoques de treball). Antigament es celebraven el 24 d’Agost, amb relació a la data de la mort de Sant Bartomeu, però actualment es celebren el dilluns i el dimarts de la setmana del 24 d’Agost.

En els primers anys, una vegada acabada la guerra civil, els actes festius mostraven una imatge molt sencilla. Principalment es realitzaven celebracions religioses, destacant la processó per a honrar a Sant Bartomeu, amb la participació de la comitiva de l’Ajuntament, actes taurins, celebrats a la plaça del poble, on es muntaven els carros i més tard els cadafals), cercaviles de la banda de música, balls de plaça i partides de pilota.

Hui en dia l’essència és la mateixa, però els actes cada vegada són més nombrosos i variats. Les festes comencen divendres amb la inauguració del Mesó a la Plaça de la Torre, continuant amb el cercavila de la banda de música, la Unió Musical Lira Borriolenca, i el seu impressionant concert a la carpa de Festes.

Al dia següent, la mascletà dona pas al començament dels actes festius, prenent els actes taurins un gran protagonisme durant tota la setmana. Pels matins, es realitza l’entrada dels bous pels carrers Oñate Gil, Sanchis Guarner, plaça de la Torre i plaça de la Font. Per la vesprada, a partir de les 18:00 hores, es realitzen la prova i els concurs de ganaderies i posteriorment el bou feréstec.

Els actes religiosos també estan molt presents i com es tradició, el dilluns de la setmana de festes se celebra el día per a honrar a Sant Bartomeu, amb la seua respectiva missa i processó i el dimarts se celebra la missa i processó en honor a Sant Roc.

Tanmateix, a banda dels actes taurins i religiosos, les festes de Sant Bartomeu presenten un programa ric i variat amb actes per a tots el gustos i per a totes les edats. Per als joves es celebra la Nit Jove, un festival ja consolidat en el qual participen grups i solistes valencians de renom, majoritàriament amb lletres en valencià creades per ells matèixos. També hi han actes dirigits als més menuts: balls de disfresses, festivals, tallers, concerts de grups per a públic infantil, etc. Per últim per als més majors es fa una paella monumental en el seu honor i també teatre.

En un poble de llarga tradició musical com és Borriol, la música pren un paper fonamental dintre del programa de festes, a banda dels concerts i discomovils que es celebren totes les nits, cal destacar els concerts d’orguen en l’esglèsia de Sant Bartomeu, certàmens flamencs, concursos de xarangues, etc. A més a més també es realitzen altres activitats de caire cultural com exposicions, concursos de fotografies, actuacions de monologuistes i espectacles de màgia, entre d’altres. Els esports (per exemple partides de trinquet) i la gastronomia (com degustacions de tombet popular, paelles monumentals, etc.) tampoc es queden de banda dintre de la programació habitual de les festes. A més a més al més de juliol se celebra a Borriol la Setmana Cultural, una setmana sencera dedicada a la cultura, patrimoni, gastronomia, etc. I en aquest mateix mes se celebra la Setmana Cultural de la Gent major amb un programa d’actes pensat especialment per a la gent gran.