Festes de Sant Antoni

Festes de Sant Antoni

Sant Antoni se celebra a Borriol el diumenge i dissabte més pròxims al 17 de gener, data de la mort del Sant. És una tradició antiga, possiblement d’orígens pagans, que conserva encara hui en dia la seua essència. Tot i això s’han perdut algunes costums, ja que finals del segle XIX s’anava al bosc a tallar la llenya, també es feia una xicoteta representació teatral i fogueres familiars a banda de la gran foguera comunal.

Actualment la festa l’organitza la Confraria de Sant Antoni, nomenant-se divendres de Sant Antoni el confrare d’honor.

Dissabte els majorals aparellen els animals i s’enganxen a un gran carro amb tendal. Prèviament damunt de la vorera de cada casa hi ha un tronc o una peça de llenya donada per un veí que el carro va carregant al seu pas i descarregant al final del trajecte, la Plaça del Pou on es fa la foguera. Alli s’ apila la llenya per a la futura foguera. Durant tot el dia es fan diversos viatges destacat la pujada al Raval (carrer doctor Portolés) amb una pendent molt pronunciada convertint-se en una demostració de força i habilitat. Després d’empilada la llenya es forma una pira troncocònica totalment massissa rematada per una capolla de pi (pirri).

A les 18:30 a l’Església de Sant Bartomeu, és la benedicció dels animals i de les primes  (pastes amb oli, farina, aiguardent, ou i sucre) i a les 10:00 s’encén la foguera mentre els animals desfilen en processó. Eixa nit no poden faltar les figues albardades (oli, ous, farina, rent i aigua).

Diumenge es fa una despertà a càrrec dels dolçainers del poble i a les 11 se celebra misa major en honor del Sant a l’església de Sant Bartomeu, amb sermó i cants.

Dilluns continua la festa amb una misa. Després hi han jocs i competicions, destacant la carrera de burros.