EXPOSICIÓ SCULPTURAE EN BORRIOL

EXPOSICIÓ SCULPTURAE EN BORRIOL

Exposició Sculpturae en Borriol

Escultures d’Alfred Moral, Salvador Moscardó, Xavi Soro i Emilio Terol

Del 19 al 31 de maig de 2023

28 escultures / 3 espais 

 

Sculpturae és un col·lectiu d’escultors xativins format per Salvador Moscardó, Emilio Terol, Alfred Moral i Xavi Soro, que explora el paper reivindicatiu i crític de l’espai escultòric a través de diversos materials i tècniques. En aquesta mostra diverses esculptures habitaran tres espais diferents de Borriol: l’Espai Expositiu i Cultural L’Hortet, l’Espai Sociocultural Els Llavadors i el Museu d’Història de Borriol. L’acte d’inauguració tindrà lloc el divendres 19 a les 19:00 hores a L’Hortet, i es realitzarà un recorregut on es visitaran els altres dos espais. Es podrà visitar una part de la mostra a L’Hortet els dissabtes de 17:00 a 19:00 h i els diumenges d’11:30 a 13:30 h, altra part a Els llavadors de dilluns a divendres de 16:00 a 21:00 h i al Museu d’Història de Borriol els dissabtes i diumenges d’11:30 a 14:00 i el divendres 26 de 15 a 17 h.

Biografia del col·lectiu

A Xàtiva, un col·lectiu d’art naix entre argila, pedra, ferro i fusta. Una colla d’artistes units per un mateix sentiment: el compromís amb la societat i la inquietud per expressar i reivindicar un fet tan fonamental com la dignitat social i el rebuig a les injustícies.

L’escultura és un mitjà d’expressió que roman invariable als seus orígens pel que fa a la tècnica, que es basa en mètodes tradicionals, però no pel que fa a la finalitat, la qual ha hagut d’adaptar-se en funció de les creences de l’època. Mentre a la Prehistòria l’escultura tenia una finalitat religiosa o màgica, a l’Egipte servia de connexió entre la vida terrenal i la vida espiritual i a Roma era signe de poder suprem. Més tard, a l’Edat Mitjana, passa a satisfer una funció estètica i pedagògica on es representaven determinats esdeveniments o conceptes dirigits a un poble majoritàriament analfabet, però no va ser fins al Renaixement quan esdevingué important per al col·leccionisme.

Al segle XVIII entrà a formar part d’una societat especulativa a l’alça on es considerà una inversió econòmica per a monarques i homes de negoci i un signe de prestigi per a burgesos i col·leccionistes.

Res a veure amb el nou sentit que dona SCULPTURAE. Per a aquest col·lectiu, és un mitjà d’expressió lliure on la creativitat juga un paper essencial, ja que reflecteix en processos de talla i modelatge, línies i formes tridimensionals abstractes o reals. Amb aquest col·lectiu, l’ús de diferents combinacions de materials i mitjans ha originat un nou repertori artístic que comprén processos de constructivisme i acoblament, fusió de tècniques tradicionals i tècniques experimentals. Art Contemporani per a la gent d’avui.

Aquesta colla d’artistes exposa per primera vegada a la Facultat de Ciències Socials de Valencià l’any 2012, on es proposa participar en les jornades alternatives. Després d’un mes d’exposició, s’adona de la necessitat de crear aquest col·lectiu per donar suport al seu treball i, a més, donar la possibilitat a joves artistes perquè hi puguen participar.

Aquest concepte obri el camí a una nova etapa i nous reptes amb la intenció d’apropar-se al públic, interactuant amb subtil complicitat i creant un punt de reflexió.

La seua trajectòria expositiva ha inundat d’escultures localitats com Xàtiva, Pedreguer, Paterna, Canals, La Font de la Figuera, L’Ènova, Genovés i La Pobla Llarga. Amb aquesta exposició a Borriol s’obrin camí cap a les comarques del nord.

Artistes que participen a aquesta exposició

Alfred Moral

L’Art és el camí per donar visibilitat a situacions que habitualment no estan representades enlloc. El fang és el vehicle per donar-li una forma escultòrica a escenes que romanen enfosquides per l’excés de soroll comunicatiu.

Emilio Terol

Artista orgànic. Amb materials durs crea formes vives, canviants, obertes al descobriment i la interpretació del públic. El moment de l’exposició no esdevé el final del procés creatiu, sinó sols l’etapa en què el públic hi intervé. En tornar al taller l’obra canvia de nou, segueix viva.

Salvador Moscardó

En combinar materials d’origen natural, com troncs o pedres, parla de distintes realitats, posant el focus en la feridora naturalització de la violència. La identificació de l’artista amb els temes tractats es trasllada al públic mitjançant imatges colpidores.

Xavi Soro 

Artista immers en la representació dels sentiments i les emocions humanes, expressades en les seues obres a través de l’acció corporal de les figures que esculpeix amb fusta, pedra i bronze, que assoleixen la dimensió d’escenes teatrals.

Inauguració

Divendres 19 a les 19:00, eixida des de L’Hortet

 Horaris de visita

L’HORTET [Rei En Jaume 7]

dissabte 20 de 17:00 a 19:00 

diumenge 21 d’11:30 a 13:30

dissabte 27 de 17:00 a 19:00 

diumenge 28 d’11:30 a 13:30

 MUHBO [Major 1]

dissabte 20 d’11:30-14:00

diumenge 21 d’11:30-14:00

divendres 26 de 17:00-19:00 

dissabte 27 d’11:30-14:00

diumenge 28 d’11:30-14:00

Organitza/Col·labora:

MUHBO, Regidoria de Turisme i Patrimoni, Ajuntament de Borriol.