Ajuntament de Borriol

Rebosteria Típica de Borriol

A continuació podreu veure algunes de les receptes més típiques de la rebosteria de Borriol:

Bescuits

  • Bescuit semifí

  • Bescuit “royal”

  • Coca de patata

  • Bescuit xurro amb ametlla

  • Magdalenes xurres

  • Mostatxons

Pastes d'oli

  • Pasta d'oli

  • Coca d'arrop

  • Coca de codonys

  • Coca fullada

  • Coca amb figues

  • Coca amb mel

  • Voladorets

  • Coca amb poma o amb pera

  • Coca d'espillets

Pastes de pa cremat (“panquemados”)

  • Pasta de pa cremat (“panquemado”)

  • Coca de fruites seques

  • Coca de cabell d'àngel

  • Mona amb dolços

  • Coca de xocolata

  • Coca de moniato

Pastes d'ametlla

  • Ametllats (“almendrados”)

  • Cristines d'ametlla

  • Corona

  • Coca celestial

  • Rosegons

  • Tortà

Rotllos

  • D'ametlles

  • Bufaners

  • De piló

  • D'ou i sucre

  • Mal fets

  • D'aiguardent

Rebosteria

  • Pastissos

  • Boletes de rebosteria

  • Torrons negres

Altres dolços

  • Galetes antigues

  • Figues albardades

  • Pilotes de frare

  • Llesquetes amb ou

  • Braç de gitano

  • Codonyat

  • Prims

 

 

 

REBOSTERIA TÍPICA DE BORRIOL

A continuació podreu veure algunes de les receptes més típiques de la rebosteria de Borriol:

Bescuits

  • Bescuit semifí

    Ingredients:

    9 ous

    ½ kg de sucre

    ½ de farina

    1 llima ratllada

    3 llimonades de paperet

    1 got i mig d'oli

    Elaboració:

    Batem les clares a punt de neu, després posem el sucre i ho treballem bé. Afegim els rovells, la llima ratllada, les llimonades, la farina i l'oli. Finalment remenem bé i ho fiquem al forn en una ""llanda"" per a bescuit i amb paper d'estrassa. Abans de dur-ho al forn, haurem d'ensucrar-ho per damunt.

  • Bescuit “royal”

    Ingredients:

    6 ous

    600 g de sucre

    500 g de farina

    1 got i mig de llet

    ½ got d'oli

    1 llima ratllada

    2 sobre de llevat “royal”

    Elaboració:

    Batem les clares a punt de neu, després posem el sucre i ho treballem bé. Després aboquem els rovells i remenem; a continuació agreguem la llet, la farina i el llevat de "royal" sense deixar de remenar. Per acabar, afegim l'oli, després de la qual cosa ja estarà preparat per a escudellar en una ""llanda"" folrada en paper d'estrassa blanc, ensucrar per damunt i ficar-la al forn.

  • • Coca de patata

  • Bescuit xurro amb ametlla

  • Magdalenes xurres

  • Mostatxons

Pastes d'oli

  • Pasta d'oli

    Ingredients:

    1 got d'oli

    1 got i mig d'aigua

    sal

    2 dits de llevat

    farina

    Elaboració:

    En una safeta, mesclarem i treballarem bé l'oli, l'aigua, la sal i la pastilla de llevat. Després afegirem la farina que admeta fins que la pasta tinga a consistència adequada, que aconseguirem pastant-la prou. La deixarem fer bona tapada amb un drap de cotó en un lloc calentet. Una vegada preparada, podem utilitzar-la per fer diversos tipus de coques.

  • Coca d'arrop

  • Coca de codonys

  • Coca fullada

    Ingredients:

    La podem fer de pasta d'oli o de pa cremat (“panquemado”): vegeu les receptes corresponents.

    Elaboració:

    Antigament, esta coca es feia amb pasta d'oli de la manera següent. Preparaven la pasta i la deixaven fer bona. Després l'aplanaven i al mig posaven un muntonet de farina, la mateixa quantitat de sucre, llima ratllada i oli. A continuació arreplegaven la pasta des de les vores i la tancaven. L'aplanaven de nou i li tornaven a posar farina, el sucre, la llima i l'oli. Després la tornaven a tancar mentre l'aplanaven una altra vegada. Ara, deixaven que la pasta es fera bona i la passaven amb ou batut. Per acabar, l'ensucraven i la ficaven al forn.

    A partir dels anys 40, va començar a fer-se de la mateixa manera, però afegint xocolata en pols a la farina i al sucre, com també carabassat ratllat i ametlla mòlta. Així mateix, esta coca també va començar a fer-se amb pasta de pa cremat (“panquemado”), com s'ha indicat en els ingredients, i s'elaborava de la mateixa manera.

  • Coca amb figues

  • Coca amb mel

  • Voladorets

  • Coca amb poma o amb pera

    Ingredients:

    pasta d'oli

    pomes o peres

    ratlladura de llima

    Elaboració:

    Fem una base de pasta d'oli i l'escampem damunt d'una "llanda", fent una baraneta amb la pasta. Per damunt li fiquem unes ratlladures de poma o pera, ho reguem d'oli i afegim les ratlladures de llima. Després, posem trossos de poma o pera ben arreplegats l'un al costat de l'altre i afegim un grapat o de sucre escampats per damunt. Acabarem la recepta regant d'oli i portant-la al forn.

  • Coca d'espillets

Pastes de pa cremat (“panquemados”)

  • Pasta de pa cremat (“panquemado”)

    Ingredients:

    1 got d'ous

    1 got de sucre

    1 got d'oli

    1 got d'aigua

    1 pastilla de llevat

    farina

    Elaboració:

    De primer, mesclem els ous, el sucre i l'oli i ho removem bé. Després, afegirem l'aigua tèbia i el llevat. A continuació, anirem agregant la farina que admeta i treballarem amb ganes i bé tots els ingredients. Després la deixarem reposar en un lloc on faça calentor fins que haja pujat, senyal que estarà bona

    Esta pasta, podrem utilitzar-la per a diferents tipus de coques, algunes de les quals descriuen a continuació.

  • Coca de fruites seques

  • Coca de cabell d'àngel

  • Mona amb dolços

  • Coca de xocolata

    Ingredients:

    1 got d'ous

    1 got de sucre

    1 got d'oli

    1 got d'aigua

    2 dits de llevat

    farina

    Per al farciment:

    Un grapat de xocolata en pols

    Un grapat de sucre

    Un grapat de farina

    L'escorça de mitja llima ratllada

    Mitja barra de carabassat ratllat

    Elaboració:

    Estenem la pasta de pa cremat damunt d'una neula o paper d'estrassa amb neula, la farcim amb un grapat de xocolata en pols, un grapat de sucre i un de farina, mitja llima ratllada i el carabassat també ratllat. Després, ho remenem un poquet i afegim oli. A continuació, agafem les vores de la pasta i fem una mena de saquet que aplanarem amb les mans. Després amb el saquet ja aplanat tornarem a replegar la pasta per les vores fent un nou saquet i a poc poc, amb molta cura l'aplanarem. Serà opcional cobrir-ho amb una capa de pasta de pa cremat. La deixarem fer bona i l'ensucrarem abans de ficar-la al forn.

  • Coca de moniato

Pastes d'ametlla

  • Ametllats (“almendrados”)

    Ingredients:

    5 ous

    600 g d'ametlla tallada a trossos menuts

    500 g de sucre

    Elaboració:

    Batrem les clares dels ous a punt de neu, afegirem el sucre i ho treballarem bé. Prèviament haurem torrat un poc l'ametlla trossejada i ja la tindrem refredada per tal d'afegir-la a la mescla del punt de neu. Remenarem lleugerament i escudellarem amb una cullera dins dels motlles que seran de la grandària desitjada per cadascú. Els disposarem arreglats dins les llaunes i els portarem al forn.

  • Cristines d'ametlla

  • Corona

  • Coca celestial

    Ingredients:

    ½ Kg d'ametlla mòlta

    ½ Kg de sucre

    4 ous

    1 barreta de carabassat

    Elaboració:

    Tenim dues formes de fer esta coca;

    1) Batem les clares a punt de neu, afegim el sucre fins a obtenir un merengue, agreguem l'ametlla mòlta i opcionalment podem ficar una llima ratllada. Amb un altre recipient farem el farcit mesclant els rovells i el carabassat ratllat. Disposarem la meitat de la pasta damunt d'una neula, l'aplanarem i li afegirem el farciment abans de tapar-la amb l'altra meitat de la pasta. La pintarem amb rovell d'ou i si ens plau, podem adornar-la amb cireres confitades, carabassat o nous, abans de portar-la al forn.

    2) Barregem els ous amb el sucre i menegem bé. Després afegim el carabassar ratllat, l'ametla mòlta i la llima ratllada per obtenir una pasta. Fem una bola i l'escampem damunt una neula. La pintarem amb el rovell de l'ou i també podrem, opcionalment adornar-la amb cireres confitades, carabassat o nous, abans de portar-la al forn.

  • Rosegons

  • Tortà

  • Rotllos

  • D'ametlles

  • Bufaners

  • De piló

  • D'ou i sucre

    Ingredients:

    3 ous

    ½ Kg de sucre

    100 g d'ametlla mòlta

    3 closquetes d'ou d'oli

    3 llimonades de paperet agres

    1 llima ratllada

    farina

    Elaboració:

    Batrem els ous amb el sucre, afegirem l'oli i remenarem. A continuació, afegirem l'ametlla, la farina, la llima ratllada i finalment les llimonades. Amb la pasta molleta, es fan boletes i amb el mullat d'oli es fan es rotllos passant-los el sucre. Els disposarem amb una "llanda" enfarinada o mullada d'oli per portar-los al forn.

  • Mal fets

  • D'aiguardent

    Ingredients:

    3 mesures d'aiguardent

    2 mesures d'oli

    2 mesures de sucre

    farina

    Elaboració:

    Posarem en un recipient l'oli, l'aiguardent i el sucre. A continuació, ho treballarem bé i anirem afegint la farina poc a poc fins que estiga ben pastada. Quan ja tinguem la pasta, anirem fent els rotllets (n'agafem un pessiguet i li donarem forma fent-la rodar amb les mans per la taula i unint-la pels dos extrems). Tindrem ja preparada una "llanda" enfarinada o amb paper d'estrassa dur, on anirem depositant-los per portar-los al forn.

Rebosteria

Torrons negres

  • Pastissos

    Ingredients:

    1 l d'anís

    2 l d'oli

    4 Kg de farina

    Elaboració:

    En un ribell ficarem l'anís, l'oli i els pessics de sucre i amb la batedora o amb la mà mesclarem molt bé fins a aconseguir una emulsió. Tot seguit, agreguem la farina a poc a poc mentre es va pastant, fins que obtinguem una massa fina. Farem unes boletes de la grossària d'un ou. Amb paper de barba mullat amb oli posem la boleta i l'aplanem amb les mans fins a tenir una base rodona i plana. A continuació, farem la forma del pastís i la farcirem de confitura de moniato o de cabell d'àngel. Els taparem i amb el corronet retallarem les vores per tancar el pastís. Els arreglarem en una "llanda" passada per oli, els ensucrarem i els portarem al forn.

  • Confitura de moniato:

    1 Kg de moniato

    ¾ Kg de sucre

    Bullirem els moniatos amb pell i qua estiguen cuits, els pelarem i els pesarem. Seguidament, els esclafarem amb una forquilla i els passarem pel passapuré. Després, mesclarem el sucre, el moniato, l'escorça de llima i un gotet (dels de café) d'anís. Ho courem i quan comença a bullir i es desenganxe del fons, ja ho tindrem suficientment cuit. Deixarem refredar abans d'utilitzar-lo.

  • Confitura de cabell d'àngel:

    1 carabassa de cabell d'àngel

    1 Kg de sucre

    Bullirem la carabassa i després la tallarem a trossets. A continuació mesclarem el sucre amb el cabell d'àngel i amb l'escorça de llima. Finalment ho courem fins a caramelitzar.

  • Boletes de rebosteria

Altres dolços

  • Galetes antigues

  • Figues albardades

    Ingredients:

    1 got d'ous

    1 got d'oli

    1 got de sucre

    llevat

    farina

    3 gots d'aigua

    Elaboració:

    Començarem llevant la cua de les figues, les obrirem, les encararem de dues en dues. Després, per obtenir la pasta, pastarem un got d'oli, un de sucre, un d'ous i tres d'aigua més la farina que puga entrar (la pasta haurà d'estar blaneta). Després, agafarem una cullerada de pasta i ficarem dins de dues figues encarades i les fregirem amb l‘oli ben calent. És aconsellable utilitzar una cassola de test per fregir-les. Una vegada cuites les ensucrarem.

  • Pilotes de frare

  • Llesquetes amb ou

  • Braç de gitano

  • Codonyat

  • Prims

Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal